Phishing-mejl i sommartider

Vi har vant oss vid att det kommer phishing-mejl som säger att vår brevlåda är full eller att vårt konto kommer att avslutas. Gärna då mitt i semestern så att vi känner att vi måste agera omedelbart. Vi hamnar då ofta på ett formulär som ser ut som inloggningen till vår webmail på Umeå universitet.

I dagarna har det dykt upp en ny variant: Vem av oss är inte nyfikna på vår nya lön? Detta har spammarna tagit fasta på och skickar därför ett phishing-mejl som ger sken av att ge upplysning om just vår nya lön. Klickar du på länken så hamnar du på en inloggning som även denna ser ut som en kopia av vår web-mail och det är inte UmU som tar emot din inloggning utan en phishing-sajt som samlar på sig användare och lösenord, för att sedan använda det vidare. Får det ett liknande mail som det nedan, så kasta det direkt i papperskorgen.

Skulle du av misstag ha klickat på länken och även angett ditt lösenord, så ska du omedelbart byta lösenordet till ditt UmU-ID. Om du behöver assistans med detta, så kan Servicedesk på ITS guida dig rätt.
Kontrollera också ditt konto via webmail.umu.se så att det ser OK ut, dvs inga nya filter (som skickar alla inkommande mail till papperskorgen t.ex), att de mail som ska ligga i inkorgen ligger kvar och inga nya signaturer har skapats.