Scam: Presentkort

Kring jul så delas det emellanåt ut gåvor till personalen eller andra personer i ens närhet. Ofta är det biobiljetter eller presentkort. Detta faktum har spammarna också reda på och nu har det kommit en skörd av mail som försöker uppmana anställda till att plocka ut presentkort för att användas av sin ”chef”. Givetvis är det inte chefen som beställt detta utan någon brottsling som vill kunna handla på UmU:s bekostnad. Avsändaren till breven kommer från en adress som till sin uppbyggnad ser ut att komma från UmU. Extra varsamhet alltså just nu för mail som uppmanar till ekonomiska transaktioner. Ett extra telefonsamtal är alltid OK för att verifiera information som kommit in via mail.

Det första mailet som kommer frågar bara efter kontakt. Svarar du på detta mail får du instruktioner för att köpa presentkort och överlämna dess koder till spammaren. Nedan följer ett exempel på en konversation.

Från: Chef på UmU <chef.umu.se@gmail.com> 
Skickat: den 21 november 2019 15:55
Till: anstalld.efternamn@umu.se<anstalld.efternamn@umu.se>
Ämne:  

Are you available?

Från:   Anställd UmU anstalld.efternamn@umu.se
Skickat: den 21 november 2019 16:01
Till: Chef på UmU chef.umu.se@gmail.com
Ämne: Re:

Nej inte just nu, ringer sen!
Hälsar
Anställd UmU

Från: Chef på UmU <chef.umu.se@gmail.com> 
Skickat: den 21 november 2019 16:06
Till: Anställd UmU <anstalld.efternamn@umu.se>
Ämne: Re:    

Jag är på ett möte just nu är det därför jag kontaktar dig här, jag borde ha ringt dig men telefon är inte tillåtet i mötet och jag vet inte när mötet kommer att vara över.
Skulle du tänka dig att plocka upp några presentkort till mig och jag kommer att ersätta dig senare?    

Jag behöver 2 bitar av 100 € Steam Wallet-presentkort. Känn dig fri att bara skrapa av koden och ta en bild och bifoga den till mig här. Se till att du också behåller det faktiska kortet, jag måste skicka det till någon och jag måste skicka det så snart som möjligt.
Tack.    

In English:
Since it’s Christmas soon and gifts are given not only to our family, but sometimes also to employees. The spammers want to take their share, too. Be aware of anyone asking you for economical favors. If in doubt about a mail you have received: Call the person!