Utpressningsmejl: brådskande meddelanden från säkerhetstjänsten.

Det fortsätter att komma obehagliga mail som säger att de skickat mejl från ditt epost-konto, att du har gjort obehagliga saker och att du därför ska betala X antal BitCoin för att inte allt material ska publicera på alla dina sociala medier. Det senaste har rubriken. ”brådskande meddelanden från säkerhetstjänsten.” börjar som nedan:

”Som du kanske har märkt, skickade jag dig ett mail från ditt konto.
Det betyder att jag har fullständig åtkomst till ditt konto.”

Dessa lurendrejare har inte skickat från ditt konto och de har inte gjort det som de påstår sig ha gjort i övrigt heller. Radera bara dessa mejl. Skulle du känna att du ändå oro för att ditt lösenord är på vift, så byt ditt lösenord till ditt UmU-ID. Om du fortfarande misstänker att något är fel (trojan/virus på datorn), så är du välkommen att kontakta abuse@umu.se för råd.

In English:

The ransomware mails keep coming where the scammers claim to have access to your accounts. They want you to pay X BitCoins to prevent them for sharing information. The mails have not been sent from your account and the scammers don’t have any other information either. If you by any reason feel in doubt wether or not your password is safe, you can change your password to your UmU-ID. If there are still any doubts (i.e suspected trojan/virus), you are welcome to contact abuse@umu.se for advice.