Bluff-samtal från 070-nummer

Vi har sedan länge vant oss vid att det kommer in bluffsamtal till våra mobiler och att dessa i regel kommer från ett telefonnummer med ett utlandsprefix. Dessa bluffsamtal kan handla om att någon utger sig för att vara från Microsofts support och gärna vill hjälpa till med att ”rätta till något fel” på din dator. Hjälpen kan ges först efter det att du laddat ner en programvara någonstans ifrån. Programvaran är alltid någon form av skadlig kod som ger lurendrejarna tillgång till din dator. Lurendrejarna kan andra gånger säga sig komma från något annat känt företag, med chans att den uppringde sannolikt kan ha koppling dit och gå på bluffen.

Idag såg vi ett nytt fenomen, då en anställd på UmU blev uppringd från ett svenskt 070-nummer. När h*n svarade, så visade det sig att i andra änden fanns det någon som på bruten engelska presenterade sig vara från ”Microsoft Support”.

Det är tyvärr så, att precis som när det gäller e-post, så går det att med rätt programvaror förfalska vilket telefonnummer som någon ringer ifrån. I detta fall, så anger de ett svenskt mobilnummer som avsändare istället för sitt egna utlandsnummer. Den egentliga ägaren är troligen helt ovetandes om att dess nummer används i bedrägeriet.

Om du får ett sådant här samtal, så avsluta det omedelbart. Du kan aldrig bli debiterad för någonting så länge du bara svarar i telefonen. Om det är ett svenskt nummer, så meddela irt@umu.se om vilket nummer det gäller, så kan vi förmedla numret vidare till telefonbolagen.

Om ni vill läsa mer om detta fenomen,  så Googla på ”spoofa mobilnummer” (jag ville inte skicka med länkar).