Tips inför påsken

Nu är snart påsken snart här med tillhörande påskledigheter. Det innebär att det finns mindre personal på plats och att det också är ett tillfälle då vi är extra utsatta för IT-attacker av olika slag. Erfarenhetsmässigt så vet vi att hackare och phiskare brukar göra speciella insatser just sådana här helger. Risken är stor att det kommer att skickar ut olika former av phishing-mejl strax före och under påskhelgen. Vi på IRT vill därför uppmana er till att:

  • Om det kommer mejl som uppmanar dig till snabba, brådskande aktiviteter, så följ inte anvisningarna utan att ha försäkrat dig om att de är riktiga och sanktionerade. Även om mejlet ser ut att komma från en betrodd person, så dubbelkolla alltid mejlets riktighet.
  • Om det kommer mejl med bilagor, så öppna inte dessa utan att först ha kontrollerat deras riktighet. De flesta bilagor vi idag ser i phishing-mejlen innehåller olika sorters ransomware, så du behöver vara extra misstänksam.
  • Kontrollera att du har en backup som fungerar.
  • Kontrollera att din dator är uppdaterad med den senaste programvaran.
  • Lämnar du datorn kvar på kontoret, så ska den vara avstängd.

Vi på IRT önskar er en riktigt Glad Påsk!