Dagens blänkare om spam: Men varför spärrar ni inte bara alla phishing-sajter?
Ibland får jag kommentarer som att: ”Varför spärrar ni inte bara alla phishing-sajter – hur svårt kan det va’?”
Men det är inte så enkelt…
- Jag tycker att det primära är inte att bara förhindra de som sitter på UmU att nå en phishing-sajt. Jag vill att källan till det onda ska bort, så att inte de som t.ex. sitter hemma och jobbar via en annan ISP ska drabbas de heller.
- Det handlar ofta om gratistjänser på webben där flera olika IP-nummer är involverade och man skulle därför vara tvungen att blockera en hel tjänsteleverantörs utbud.
- Spärrar vi en hel tjänsteleverantörs alla servrar, så blockerar vi även för andra webbsidor som ligger hos samma leverantör. Och en leverantör erbjuder ofta både gratis-tjänster och premium-tjänster som kunderna betalar för.
- Det är ett administrativt stort jobb att hålla reda på sådana här spärrar – hur länge ska spärrarna vara kvar? Tills vi är säkra på att alla läst och raderat sina phishing-mejl med länken (vilket är omöjligt) eller till webbsidan är helt borta (vilket kanske är aldrig)?
- Vi kommer aldrig att kunna spärra alla falska sidor – vi kan bara åtgärda dem vi får vetskap om och som vi med all säkerhet vet är phishing-sajter.
Däremot så gör vi allt vi kan för att stoppa dessa sidor i källan: Kontaktar i första hand webmaster, men får man ingen respons där, så kan man gå vidare upp i kedjan Enklast är de etablerade gratistjänsterna eftersom de har en support att kontakta. Svårast är övergivna icke uppdaterade webb-sidorna där ägarens epost-adress kanske inte ens fungerar.
Det viktiga är att du är medveten om phishing-problemet och vet att det finns falska sidor därute som man helst inte bör besöka men i varje fall definitivt inte ska mata in några som helst uppgifter på.