Phishing-mejl: ”IT-service” och ”Observera – Svara nu”

Några exempel på vad som ligger i dagens skörd av phishing-mejl. Bägge exemplen har något gemensamt: De vill få dig stressad, känna att något är fel på din mejl/mobiltelefon och vem vill att något av detta ska sluta fungera? Låt dig aldrig stressa av sådana här mejl, utan kontakta istället IRT (irt@umu.se) om du är tveksam på om det är en korrekt uppmaning eller inte.

Det första exemplet kommer från en användare som troligen svarat på ett likadant brev redan och då fått sitt användarnamn och lösenord stulet och använt för att i sin tur skicka spam. Detta är ett klassiskt phishing-mejl som enkelt kan avslöjas genom att kontrollera avsändaren och om du mot förmodan ändå klickat på länken så hamnar du på ett standardformulär hos en gratistjänst som inte ser ut att ha något med UmU att göra.

Det andra exemplet vill att du ska svara på deras brev och svarsadressen indikerar att det handlar om något sorts bitcoin-scam. Även detta är ett tydligt exempel på när avsändaren och svarsadress borde ge dig röd varningsflagg. Nu utger sig visserligen den som skickade mailet att vara en hackare och då är det knappast korrekta adresser som använts, men att någon skulle lyckas placera en ”Trojan Horse Virus” på alla dina elektroniska enheter låter helt orimligt och som en typisk Google translate.

Exempel 1

Exempel 2