Konstiga telefonsamtal

Det kommer då och då in rapporter från anställda som på sina mobiltelefoner har blivit uppringda av personer som vill ha tillgång till deras datorer. Detta för att kunna ladda ner virus och trojaner på datorn och med förhoppningen om att kunna stjäla användaruppgifter och kontokortsnummer.

Dessa personer säger att din dator är utsatt för en säkerhetsrisk eller att datorn används i kriminella aktiviteter. För att stoppa detta, behöver du följa deras instruktioner och ge dem åtkomst till din dator. De utger sig för att vara från Microsoft eller IBM (andra stora erkända firmor kan säkerligen också förekomma).  De som ringer pratar ofta engelska med någon brytning och det är också ofta tydligt av bakgrundsljudet, att de sitter i något sorts stort cell-center. Telefonsamtalet är ofta mycket professionellt genomfört och den ovane användaren kan tyvärr luras att följa de instruktioner som ges.

Dessa personer vet också att vi alla är på vår vakt, då vi ser att ett utländskt telefonnummer söker oss. Det senaste jag fick höra om använde istället ett nummer som startade på 09 som flera av våra västerbottniska nummer, vilket känns extra lurigt. Det är sällan någon slump när sådana här sammanträffande sker,  utan dessa personer vet säkerligen att den de ringer befinner sig i Västerbotten.

Var därför vaksamma på liknande telefonsamtal och lämna aldrig tillåtelse till någon främmande människa att ta över din dator för att installera program etc. Varken Microsoft eller IBM (eller någon annat företag) skulle ringa upp er på detta sätt för att åtgärda ett problem.

Vid tveksamheter – kontakta gärna IRT, så hjälper vi till.